Krížom krážom na americký spôsob

Služby all inclusive Vám nevoňajú a ležanie na pláži Vás nudí? Bezstarostná dovolenka, ktorá ma hlavnú náplň leňošenie a oddych Vás jednoducho neočarí a namiesto toho vyhľadávate dobrodružstvo a poznávanie nových miest a tajuplných zákutí? V tomto prípade cestovanie do USA je pre Vás ako stvorené. Nájdete tu jednoducho všetko, čo si Váš cestovateľský duch zažiada! Tužíte po rušných mestách? Cestujte do USA! Túžite po krásnych prírodných úkazoch?

Cestujte do USA! Oceán, malé mestečká, zábavné parky, nikdy nespiace veľkomestá, divoké rieky, obrovské národné parky, reštaurácie plné chutí, no jednoducho prídete si v tejto krajine na svoje. Pýtate sa ako spoznať Spojené štáty Americké čo najlepšie a ako sa prepravovať z miesta na miesto? Existuje niekoľko spôsobov dopravy, ktoré na svojej neopakovateľnej ceste môžete využiť, avšak predtým než Vám ich priblížime najskôr treba pripomenúť formulár esta usa, bez ktorého sa v Spojených štátoch nezaobídete.

ESTA je cestovná autorizácia, ktorá určuje spôsobilosť vycestovať do USA. V určitých prípadoch nahrádza nutnosť víz. To znamená, že si nemusíte zabezpečovať americké víza, ale len formulár ESTA. V prípade ak už máte americké víza, ESTA sa Vás netýka, nepotrebujete ju, a môžete plánovať ďalekú cestu. Tým, ktorí sa zaujímajú a cestovanie do USA a nie sú držiteľmi víz, radi priblížime pojem ESTA. ESTA je skratka originálneho názvu „Electronic System for Travel Authorization“, avšak skôr je známa pod skráteným pojmom ESTA Viza. Proces prebieha nasledovne:

  1. Pripraviť si biometrický pas, z ktorého budete vypisovať údaje

  2. Online vypísanie formuláru v anglickom jazyku

  3. Potvrdenie/odoslanie formuláru

  4. Odpoveď na formulár – zvyčajne ju dostanete do niekoľkých minút od odoslania formuláru.

Jednoduché a rýchle získanie autorizácie bez návštevy ambasády. Jediné na čo nesmiete zabúdať, sú podmienky, ktoré musíte v rámci tohto bezvízového styku splniť. Vaša cesta nesmie trvať dlhšie ako 90 dní a účel Vašej cesty je turistika poprípade osobná pracovná cesta. Ak je USA vo Vašej ceste len prestupnou zastávkou, aj v tomto prípade je potrebné žiadať o uvedenú autorizáciu.

Ak Vám bola ESTA schválená, pri plánovaní cesty je dobré sa zamyslieť nad dopravou v USA. Doprava tam funguje trochu inak ako je to v Európe. Zatiaľ čo v Európe sme zvyknutí na využívanie hromadnej dopravy vo veľkom, v USA sa najviac používajú osobné vozidlá. Jedna rodina v priemere vlastní tri autá. Aj v Amerike premávajú diaľkové linky autobusov, ale je ich menšie množstvo a ide o väčšia vzdialenosti. 


Ťažko nájdete autobus, ktorý premáva hovorovo povedané z dediny do dediny. Rovnako to je aj so železničnou dopravou ako s autobusovou. Európske trate využívajú domáci obyvatelia a aj zahraniční turisti, často na krátke aj ďaleké vzdialenosti, prepravujú sa nimi do práce, do školy, za poznávaním a dostanete sa s nimi takmer všade. V USA sa naopak na mnohé miesta vlakom nedostanete. 

Z týchto dôvodov Vám určite odporúčame pri návšteve USA zapožičanie auta. Nebudete obmedzovaný časom a úzkou škálou liniek. Cesty pre motorové vozidlá sú v Amerike naozaj skvelé. V prípade veľkomiest ako je New York, auto nechajte pri hoteli a po meste sa pohybujte peši alebo metrom. Metro je skvelý prostriedok, ktorý zabezpečuje rýchly a jednoduchý transfer, a napríklad v takom New Yorku by boli obyvatelia aj turisti jednoducho bez neho stratení. 

Ak chcete vidieť miesta, ktoré sú od seba vzdialené tisícky míľ, určite sa Vám oplatí využiť leteckú dopravu. Spojené štáty majú množstvo amerických aeroliniek, ktoré zabezpečujú vnútro americké lety za prijateľné ceny, len treba všetko vopred naplánovať, pretože s blížiacim sa termínom cena rastie a ostávajú letenky v najdrahších triedach.


Ak ste milovník lodí, možno Vás zaujmú plavby. Avšak nejde o hromadnú lodnú dopravu ako to je napríklad v Benátkach. Máme na mysli okružné plavby, ktoré sa organizujú z prístavu amerických miest do Karibiku alebo do Mexika. Obrovské lode sa stanú na niekoľko dní pohybujúcim sa domovom a Vy nemusíte riešiť presun z miesta na miesto. Obrovská loď je hotelom a zároveň dopravným prostriedkom a Vy sa môžete sústrediť len na krásy v tomto prípade nielen Americké. 

Čítaný: 840x, autor: Estavisa.sk

Upraviť článok Zmazať článok

UPOZORNENIE: Prevádzkovateľ portálu e-katalog.sk nezodpovedá za tento článok

 

Váš odkaz bol odoslaný!