V Bardejovských kúpeľoch poskytujú aj ambulantné výkony a zákroky

Pred niekoľkými rokmi, keď prišli do módy wellness zariadenia a vo všetkých kúpeľoch si ich tiež vybudovali, si mnoho klientov mýlilo pojmy wellness a kúpele.

Ešte aj dnes v tom mnohí nemajú jasno. Liečebné kúpele sú zdravotnícke zariadenia, ktoré musia spĺňať oveľa prísnejšie hygienické a iné predpisy, než akékoľvek wellness zariadenia. Liečebné kúpele slúžia predovšetkým pre navrátenie zdravia a posilnenie zdravotného stavu, kým wellness prináša hlavne zábavu a vypĺňa voľný čas. V kúpeľoch prebiehajú základné liečebné a rehabilitačné procesy pod dohľadom skúsených lekárov a odborne zdatného zdravotníckeho personálu. Klienti sú tu v dobrých rukách fyzioterapeutov a masérov, ktorí im svojou prácou prinášajú úľavu a relax.

Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková k tomu hovorí: „Bardejovské kúpele dbajú na to, aby si popri všetkých atraktívnych zmenách v prospech klientov zachovali predovšetkým svoju overenú liečebnú funkciu. Naďalej k nám približne polovica pobytových klientov chodí na liečebné pobyty cez zdravotné poisťovne a cca ďalšia jedna tretina sa lieči ako samoplatcovia. Zvyšní klienti k nám prichádzajú na relaxačné a rekreačné pobyty. Samozrejme, takmer všetci pritom využívajú aj naše wellness zariadenia.“

Lekársky riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a. s., MUDr. Jozef Halecký dodáva: „O zdravotný stav našich klientov sa starajú odborní lekárski špecialisti. Máme jedny z najvyšších počtov lekárov v kúpeľoch na Slovensku – nielen na jedného pacienta, ale aj absolútne. Bardejovské kúpele, a. s., majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov, liečia sa tu všetky ochorenia okrem duševných a kožných ochorení. V minulosti bola dominantná liečba chorôb tráviaceho traktu, v súčasnosti je to liečba srdcovo-cievnych chorôb. Značná časť pacientov k nám prichádza po operáciách srdca, srdcových infarktoch a iných srdcovo-cievnych ochoreniach. Máme aj veľké počty pacientov s obličkovými chorobami a s chorobami dýchacieho aparátu. Rastie nám počet liečených ochorení pohybového aparátu, ktoré sme zaradili do indikačného zoznamu len pred niekoľkými rokmi. V roku 2013 pribudla aj liečba nervových ochorení.“

Zdôrazňuje, že okrem výnimočných liečivých vôd a odborných lekárov majú Bardejovské kúpele aj špičkovo prístrojovo vybavené pracoviská, takže poskytujú aj ďalšie zdravotnícke služby a úkony, na ktoré sa inde čaká celé mesiace. „Chodí k nám pacient až z Vladivostoku každý rok už 4 roky. Oplatí sa mu to. Povedal nám, že si jedným pobytom s pitím minerálnej vody vyrieši problémy so žalúdočným vredom, pečeňou a slezinou a nepotrebuje lieky nasledujúceho pol roka. Za ušetrené peniaze za lieky si potom môže dovoliť pobyt v našich kúpeľoch. Máme tu polikliniku, ktorá dopĺňa kúpeľnú liečbu. Príde sem pacient s problémami s pečeňou. Kde mu na Slovensku urobia fibroscan na počkanie, namiesto biopsie? My to urobíme. Príde pacient s podozrením, že mu opúcha noha, lebo má  trombózu. Kde mu urobia duplexné vyšetrenie žíl? My mu to urobíme hneď, ale v Banskej Bystrici musí čakať 4 mesiace. Aj preto sme najlepší, lebo u nás je medicínska úroveň vysoká. Pacient do kúpeľov nechodí len kvôli dobrému ubytovaniu a stravovaniu, ale hlavne aby získal dôveru a informácie aj od iného lekára, aby mal istotu, že jeho liečba je nastavená správne,“ vysvetlil J. Halecký.

Bardejovské kúpele, a. s., sú kvalitným zdravotníckym zariadením, vybaveným modernými prístrojmi, lekárskymi špecialistami a kvalifikovaným personálom. O pacientov s rôznymi diagnózami sa tu starajú tieto ambulancie pre verejnosť: Ambulancia FBLR (fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie), Kardiologická ambulancia, Neurologická ambulancia, Diabetologická ambulancia, Interná ambulancia (diagnostika a liečba chorôb pečene, abdominálna ultrasonografia, klinicko-farmakologické konzultácie), Chirurgická ambulancia a  zariadenie jednodňovej zdravotnej starostlivosti v odbore chirurgia (Služby: - malé chirurgické výkony - odstránenie nádorčekov, znamienok na rôznych častiach tela, krvavé úrazy, ošetrenie popálenín, ablácií nechtov, abscesov, hnisavých rán, starostlivosť o rany, extrakcie stehov, konzultácie). Ďalej tu pracuje Urologická ambulancia, Ambulancia ORL, Psychologické poradenstvo, Kraniosakrálna biodynamická terapia a 1. kúpeľné LYMFOCENTRUM (10 manuálnych a 10 prístrojových lymodrenáží).

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú vo vnútornom kúpeľnom území a osem z nich je zavedených do krytej Kúpeľnej kolonády - jedinej svojho druhu na celom Slovensku, kde sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Množstvo prvkov vo vode je v každom prameni odlišné a preto obvyklé liečebné dávky určuje lekár v závislosti od indikácie a zdravotného stavu klienta. Vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie. Základné liečebné procedúry sú poskytované v špičkovo vybavenom Balneocentre, do ktorého je prístup spojovacími chodbami „v papučkách“ z troch hlavných kúpeľných hotelov - Ozón, Alžbeta a Alexander.

V sezóne funguje aj vonkajšie kúpalisko. Najatraktívnejším zariadením je však Wellness spa v hoteli Ozón s vodným a saunovým svetom. Aj kongresový hotel Alexander má svoje vlastné wellness, aj keď o niečo menšie ako Ozón, ktoré však môžu hostia Alexandra tiež zdarma využívať.

Bardejovské kúpele sú ideálnym miestom aj pre kongresy, firemné školenia, konferencie, pracovné stretnutia, recepcie, teambuildingy, workshopy, prezentácie, pracovné a relaxačné pobyty, ale aj rodinné oslavy a svadby. Návštevníci si tu môžu užívať wellness a rekondičné pobyty, ale aj výlety do mesta UNESCO – Bardejova a jeho okolia alebo do blízkeho Poľska. To všetko v jedinečnom prírodnom prostredí, v oáze kľudu a čistého vzduchu plného kyslíka. K dispozícii je luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander, nazvaný po ruskom cárovi Alexandrovi, s vynikajúcou kuchyňou. Ponúka až 300 kongresových miest v 3 variabilných riešeniach a ubytovacia kapacita je 150 miest. Je to ideálna kongresová destinácia práve pre firmy a organizácie z Prešovského a Košického kraja, ktoré majú spolu 1,5 milióna obyvateľov. Z Prešova je to 40 minút (cca 40 km), z Košíc 1 hodina (78 km), z Popradu 90 minút (100 km).

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk

Centrálne rezervačné oddelenie: marketing@kupele-bj.sk
Tel.: 054/477 4346, 477 2717, e-mail:
rezervacie@kupele-bj.sk, pk@kupele-bj.sk

 

Čítaný: 640x, autor: PAPER LIFE

Upraviť článok Zmazať článok

UPOZORNENIE: Prevádzkovateľ portálu e-katalog.sk nezodpovedá za tento článok

 

Váš odkaz bol odoslaný!