Jazmínový čaj - pozitívne účinky na ľudské telo

Rozsiahle kladné účinky jazmínového čaju objavili už pred stáročiami a s obľubou tento nápoj pili čínsky cisári. Dnes si jazmínový čaj môžete dopriať aj Vy!

História
Jazmínový čaj je jedným z najpopulárnejších čínskych čajov už od dávnych čias. Prvé zmienky o výrobe jazmínového čaju v Číne siahajú do čínskej dynastie Song (do 13. storočia n.l.). Čaj sa začal ovoniavať jazmínovými kvetmi už skôr, a to v Perzii. V týchto dobách bol určený výhradne pre vysokú šľachtu.

Výroba
Jazmínový čaj sa vyrába zo zeleného, čierneho alebo aj bieleho čaju, ku ktorému sa pridajú na určitú dobu čerstvé jazmínové kvety. Výrobcovia väčšinou používajú kvalitnejší ručne zberaný čaj zo skorých jarných zberov. Jazmín kvitne v lete, dovtedy sa čajové lístky pečlivo skladujú. Jazmínové kvety sa dávajú do spoločného priestoru s čajovými lístkami. Prirodzená vlastnosť čaju je absorbovať všetky okolité pachy a vône a tak už v priebehu 4 hodín je čaj nenávratne cítiť jazmínom. Proces ovoňania sa môže opakovať aj 6-7 krát. Nakoniec sa u drahších čajov lístky ručne preberajú a kvety alebo lupienky jazmínových kvetov vyberajú preč.

Pozitívne účinky
Tento lahodný a opojný nápoj obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, hlavne katechínov, ak bol ako základ použitý zelený čaj. Ak bol ovoňaný jazmínom čierny čaj, jazmínový čaj obsahuje viac theaflavínov. Antioxidanty pomáhajú telu odhaliť a zničiť škodlivé látky alebo voľné radikály, ktoré by sa inak mohli v tele nevhodne viazať a spôsobiť ochorenia a ohroziť imunitný systém. Polyfenoly, ako napríklad epigallocatechin galát (EGCG),  obsiahnuté v jazmínovom čaji pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny v ľudskom organizme, najmä rakoviny prsníka, pľúc. Jazmínový čaj pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Katechíny znižujú v tele obsah zlého cholesterolu a riziko zápalu žíl. Ďalšou oblasťou, v ktorej Vám môže pravidelné pitie jazmínového čaju pomôcť, je diabetes. Čaj funguje ako regulačné činidlo, ktoré napomáha metabolizovať glukózu. Jazmínový čaj je vhodný aj ako prevencia vzniku cukrovky. Ľuďom, ktorí obľubujú vôňu jazmínu, môže jazmínový čaj zlepšiť náladu a prirodzene uvoľniť vďaka parasympatickej reakcii na vôňu jazmínu. Čaj podporuje zdravé fungovanie tráviaceho ústrojenstva a čriev. Zelený jazmínový čaj znižuje riziko vzniku črevných anomálií. Ako bolo spomenuté, pitím jazmínového čaju posilňujete Vašu celkovú obranyschopnosť organizmu a imunitu. V neposlednej rade je jazmínový čaj vhodný aj pri chronických problémoch s kĺbmi a artritídou. Ak máte nadváhu, pravidelné pitie čaju je výborný doplnok každej diéty. Antioxidačné vlastnosti jazmínového čaju pomáhajú zrýchliť Váš metabolizmus a tak Vaše telo bude spracovávať živiny z potravy rýchlejšie a efektívnejšie. Vedecké štúdie ukázali, že jazmínový čaj vykazuje aj antibakteriálne účinky. Silice obsiahnuté v čaji môžu ničiť baktérie E. coli, ktoré sa bežne vyskytujú v pokazených potravinách. Nakoniec, pitím jazmínového čaju si môžete uľaviť Vášmu boľavému hrdlu pri kašli alebo krčnej infekcii či nachladení.

Čítaný: 1044x, autor: cinskycaj.sk

Upraviť článok Zmazať článok

UPOZORNENIE: Prevádzkovateľ portálu e-katalog.sk nezodpovedá za tento článok

 

Váš odkaz bol odoslaný!