Česko-slovenské storočie slávia v Bojniciach koncertami, besedou a výstavou

K 100. výročiu vzniku prvého moderného spoločného štátu Čechov a Slovákov pripravilo Občianske združenie Naše Bojnice v spolupráci s kultúrnym centrom (KC) Bojnice v Dome kultúry v Bojniciach niekoľko zaujímavých podujatí. V piatok 6.10.2018 sa od 17.00 hod. do 22.00 hod. bude konať kultúrny program, v ktorom vystúpi hudobné zoskupenie Salonrevue, skladateľ, pianista, herec, spevák Richard Pogoda, ale aj Geišberg trio a folková kapela Žalman a spol. Vo štvrtok 5.10.2018 o 19.00 hod. tomu bude predchádzať panelová diskusia na tému: Rok 1918 a spoločenská zmena, ktorá nás ovplyvňuje dodnes. Zúčastnia sa jej Michal Pehr z ČR, Martin Bútora a Michal Vašečka zo SR a GyörgyCsepeli z Maďarska. Vo vestibule KC Bojnice súčasne prebieha v dňoch 26.9.-10.10.2018 výstava Vývoj v 20.storočí.Nad podujatím prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.


 

Organizátori takto pozývajú verejnosť na hudobný program 6.10.2018 o 17.00 h: ,,Nenechajte si ujsť hudobný program storočia, a to doslova!V rámci osláv 100. výročia vzniku Československa sme si pre vás pripravili štyri hudobné chuťovky. Každú z iného obdobia, s iným zafarbením a príbehom. Môžete sa tešiť aj na veselé prekvapenia, ochutnávku slovenských a českých vín a príjemnú atmosféru československej pohody.“

Vstupenky sa dajú kúpiť aj v predpredaji.

 

Viac o vystupujúcich:

 

Salonrevue

Zoskupenie Salonrevue vzniklo ako spoločný „československý“ projekt Divadla oProti /SK/ a Clairejazz bandu /CZ/ so zameraním na prvorepublikovú hudbu. Salon revue žije rytmom swingu, foxtrotu, slowfoxu. Vystúpenia sú plné hotjazzovej energie aj bluesového rozjímania. Absolventi hudobných a divadelných katedier preniesli hravosť aj do štylizácie svojho javiskového prejavu. Hrajú a spievajú skladby Jaroslava Ježka, Gejzu Dusíka, Ernesta Zahovaya, piesne z filmov sVlastomBurianom, hity známe v podaní Oldřicha Nového, AdinyMandlovej, Františka Krištofa Veselého a ďalších prvorepublikových umelcov. Projekt vznikol k príležitosti stého výročia Prvej republiky.

 

Richard Pogoda

Skladateľ, pianista, herec, spevák, hudobný redaktor Českého rozhlasu, autor divadelných hier narodený v roku 1944. Počas štúdia v Prahe ho neminulo divadlo Semafor. Piesne Suchého a Šlitra interpretuje dodnes a s Jiŕím Suchým ho spája dlhoročné priateľstvo. S Pavlom Dostálom, neskorším ministrom kultúry ČR, založili divadlo DEX – klub, kde začínali hviezdy ako Karel Kryl, Jaroslav Hutka, Hana Ulrichová… Prvých 20 piesní Karla Kryla aj znotoval. Jeho divadelnú komédiuVýtečníci preložil do slovenčiny Ľubomír Feldek pod názvom Jednotkári. V rámci jeho pestrej kariéry účinkoval aj v programe Hovory H s Miroslavom Horníčkom o Voskovcovi a Werichovi. Dnes čestný občan mesta Olomouc a legenda, ktorá s veľkou radosťou naďalej hrá ako svoje pesničky tak aj tie od V+W a Semaforu.

 

Geišbergovci

Marián Geišberg je, známy slovenský herec, pesničkár, spisovateľ a humorista. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Najskôr pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove (1979 – 1984), potom v Divadle SNP v Martine a od roku 1988 v Trnavskom divadle. Od roku 1992 je členom Činohry SND. Okrem CD „Nápoky“ a „Neladí, nevadí“ mu vyšli zbierky poviedok „Ono ma to poje“ a „Prejsť prahom a zavrieť dvere“. Účinkoval aj ako glosátor v humoristickej relácii Sedem s r.o. v TV Markíza. So synmi Martinom a Marekom ho spájajú nie len rodinné putá, divadlo a herectvo, ale aj hudba. Spoločne vytvorili hudobné zoskupenie Geišberg trio, s ktorým si získali emócie a náklonnosť už nejedného diváka.

 

Žalman a spol.

Pavel Lohonka právom patrí medzi české folkové legendy a je jedným z tvorcov, ktorí ovplyvnili dnešnú podobu českej folkovej scény. Žalman pôsobí na hudobnej scéne od roku 1968, najprv v skupine Minnesengři, neskôr v roku 1982 založil vlastnú kapelu Žalman&spol, ktorá v rôznych zostavách koncertuje nepretržite až do súčasnosti. S Minnesengrami nahral 9 albumov a neskôr vydal ďalších 17 autorských dosiek a 7 výberov. Na nich je možné nájsť viac ako 250 piesní! Zaslúžil sa o popularizáciu ľudových, hlavne juhočeských, piesní, a tak niektoré z nich dostali možnosť zľudovieť druhýkrát. Teraz prichádza do kín dokument o svete vybudovanom z pesničiek tohto hudobníka – ŽalmananebNaslouchám tichu Země.

 

Viac o výstaveVývoj v 20.storočívo vestibule KC Bojnice: 26.9.-10.10.2018

Vstup: voľný. Otváracie hodiny: každý deň 13.00 – 17.00h (v pracovných dňoch po dohode aj v dopoludňajších hodinách)

Pozývame vás na výstavu v duchu vývoja posledného storočia.

Komu bije v hrudi srdce milujúce techniku z čias starých otcov, ten ocení súkromnú zbierku Technického Moto Múzea. Nechajte sa očariť elegantným motokolom, nádhernou aerodynamickou sajdkou, či krásnymi JAWA strojmi rokov 30-tych minulého storočia. Čakajú na vás aj hračky či iné kúsky, ktoré vám priblížia, ako žili naše staré aj prastaré mamy. Toto a viac vás čaká nielen v Novákoch, ale tentokrát aj vo vestibule KC Bojnice. Príďte obdivovať zručnosť i zmysel pre eleganciu našich predkov.

 

Viac na:www.100.nasebojnice.skwww.muzeumveteranov.sk

 

Čítaný: 618x, autor: paperlife

Upraviť článok Zmazať článok

UPOZORNENIE: Prevádzkovateľ portálu e-katalog.sk nezodpovedá za tento článok

 

Váš odkaz bol odoslaný!