Hra svetla a tieňa opäť rozžiari ulice

Do centra Banskej Bystrice po roku opäť zavítali umelci

Už budúci týždeň zažijeme dve nezabudnuteľné noci svetelného umenia. Festival medzinárodného rozmeru tak priláka do ulíc mesta Banská Bystrica aj množstvo turistov. Umenie v spojení s modernými technológiami tak predstaví historickú časť mesta i mnohým Bystričanom z iného, netradičného uhla pohľadu.

Jedinečné multižánrové podujatie Festival svetla a tieňa, ktorého organizátorom je OZ Kultúrne Slovensko sa uskutoční po necelom roku opäť v srdci Slovenska. Netradičný a interaktívny festival vznikol v Banskej Bystrici v roku 2015, vyhlásenom za Medzinárodný rok svetla a technológií, založených na svetle.

 

Festival svetla a tieňa v prvom ročníku predstavil 21 umeleckých projektov a prilákal do ulíc takmer 20 tisíc divákov. Cieľom festivalu je šírenie myšlienky spojenia umenia, svetla a optických technológií v našom každodennom živote. Ich rozmanitosť nám po druhýkrát priblížia umelci a odborníci, tentokrát v termíne 30. septembra - 1. októbra 2016. Svetelné expozície festivalu sa budú rozprestierať od Hodinovej veže, cez celé Námestie SNP a Dolnú ulicu až po budovu Europa Shopping Center. Zaujímavý program sa bude divákom ponúkať tiež v priľahlých uličkách, vychádzajúcich z Námestia SNP – Kapitulská a Múzeum SNP, Národná, Lazovná. Počas festivalu budú mať diváci k dispozícii mapu lokalít, ktorú si môžu pred festivalom stiahnuť z webovej stránky Festivalu svetla a tieňa do svojich mobilov. V prípade, že tak nestihnú urobiť, jej tlačená verzia bude dostupná pri jednotlivých svetelných expozíciách.

Atraktívne umelecké výstupy festivalu v druhom ročníku oslovili nielen Mesto Banská Bystrica či Oblastnú organizáciu cestovného ruchu, ale i Cech hostinských, ktorého členovia pre návštevníkov Festivalu svetla a tieňa prichystali prekvapenie. Novinkou tohto ročníka festivalu budú Svetelné drinky, ktoré si diváci môžu počas dvoch nocí svetla a tieňa vychutnať v prevádzkach Cechu hostinských. „Tradičné nápoje“ v netradičnom svetelnom šate iste potešia mnohých.

 

Malých i veľkých čaká tiež nielen zaujímavý kultúrno-zábavný a edukačný program, ale tentokrát si pre návštevníkov organizátori pripravili aj prekvapenie v podobe súťaží o atraktívne ceny. Nemali by ste preto premeškať možnosť zapojiť sa do niektorej z nich. Zlosovateľné kupóny s programom festivalu a uvedenými podmienkami k získaniu niektorej z pripravených cien nájdu záujemcovia v Múzeu SNP, v reštauráciách a kaviarňach Cechu hostinských a v nákupnom centre Europa SC, v Banskej Bystrici. Vďaka kupónom môžu byť záujemcovia zaradení do losovania o atraktívne ceny. Fotoaparát značky Canon, svietidlo od firmy SLOS, skipasy či vstup do wellness centra, nákupné poukážky a predplatné magazínu PC Revue je len malou časťou zo zaujímavých cien. Ak chcete okúsiť šťastie, nezabudnite zlosovateľný kupón vypísať a do štvrtka 29. 9. vhodiť do označenej urny umiestnenej na Radnici, z ktorej môžu napokon organizátori v piatok, 30. septembra, o 19:30 vyžrebovať práve vaše meno. V prípade, že nenatrafíte na letáčik so zlosovateľným kupónom, nemusíte sa obávať. Zapojiť sa môžete aj prostredníctvom súťaže na Facebooku.

 

Za  podpory Vyšehradského fondu a Fondu na podporu umenia tak mesto Banská Bystrica, Európske mesto športu 2017, rozžiari svoje ulice farbami už 30.9. o 19:30 na Námestí SNP. Otvorenie festivalu bude realizované za účasti primátora mesta Banská Bystrica, Jána Noska, ktorý prevzal nad Festivalom záštitu, i hostí z pozvaných partnerských miest. „Spoznajte tvár Banskej Bystrice v inom svetle, posvieťte si na jej najtajomnejšie zákutia, pozrite sa na vaše obľúbené miesta z iného uhla pohľadu... Banská Bystrica vás prekvapí svojou tajomnou krásou v žiari reflektorov, na ktoré budete dlho spomínať,“ uviedla manažérka festivalu Dagmar Rajčanová.

 

Viac informácií na: www.svetlo-tien.sk.

 

Čítaný: 784x, autor: Essence communications, s.r.o.

Upraviť článok Zmazať článok

UPOZORNENIE: Prevádzkovateľ portálu e-katalog.sk nezodpovedá za tento článok

 

Váš odkaz bol odoslaný!