Niečo o výrobe Spagyrických doplnkov Paracelsovou spagyrickou kvintesenciou
Pravá Kanonická spagyrická Paracelsova kvintesencia (QSPC) uzatvára v sebe tri filozofické alchemické princípy: ortuť, síru a soľ. Fungovanie týchto troch princípov v rastlinnej ríši je predmetom nášho textu, ale predtým by sme chceli podčiarknuť, že symbolom pravej Spagyrickej Paracelseovej kvintesencie je päťcípa hviezda, na rozdiel od Šalamúnovej šesťcípej hviezdy, v tejto sa môžu odzrkadľovať všetky tri kráľovstvá (rastlinné, minerálne a živočíšne). V malom exkurze o Spagyrickej Paracelseovej kanonickej kvintesencii
sa budeme zaoberať iba časťou týkajúcou sa rastlinnej ríše, vynasnažíme
sa Vám ju priblížiť čo najlepšie, ako to len bude možné. Pozrieme sa na
modus operandi na získanie Spagyrickej Paracelseovej kanonickej kvintesencie. Vezmeme čerstvú rastlinu a prúdom pary sa destiluje z nej esenciálny olej, ktorý je filozofickou sírou rastliny. Takáto destilácia môže byť uskutočnená aj bez sofistikovaného zariadenia nasledujúcim spôsobom: vezmeme
guľovitú nádobu z pirexu s dlhým hrdlom zakončeným drsným ústím,
naplníme ju do 1/4 objemu čerstvou jemne podrvenou rastlinou a do 3/4
objemu guľovitej nádoby doplníme destilovanou vodou. Na hrdlo nádoby
pripevníme hlavicu alebo zúžený uzáver a pripojíme na prúd tepla, vtedy v
spodnej časti guľovitej nádoby záčína prebiehať destilácia. Keď voda
začína odtekať nosom hlavy, berie so sebou aj časť esenciálneho oleja
rastliny. Po predestilovaní skoro celého objemu vody vypneme prívod
tepla pod guľovitou nádobou; teraz máme v zbernej nádobe destilátora
vodu a esenciálny olej. Esenciálny olej má menšiu hmotnosť ako voda,
zostane na povrchu a pre Vás bude pomerne jednoduché pomocou pipety
zozbierať ho (môžem Vám dať jednu malú radu: vliať obsah zbernej nádoby
do úzkeho a vysokého valca, pretože destilovaného esenciálneho oleja
nebude mnoho, teda čím menší priemer nádoby, tým väčšia hrúbka vrstvy
esenciálneho oleja a to samozrejme uľahčí prácu s pipetou). V tejto chvíli ste získali prvý princíp (Filozofická síra) z troch, ktoré budete potrebovať na prípravu Kanonickej spagyrickej Paracelsovej kvintesencie. Teraz sa pozrieme, ako sa získava druhý princíp alebo Filozofická ortuť, ktorý v rastlinnej
ríši korešponduje s etylalkoholom. Tento alkohol sa získava z rovnakej
rastliny. Po extrakcii esenciálneho oleja alebo Filozofickej síry zostal
v pôvodnej guľovitej nádobe s dlhým hrdlom zvyšok rastliny; z tejto
hmoty sa dá získať alkohol, môžete ho získať fermentáciou rastliny.
Takáto fermentácia vyprodukuje alkoholický roztok, ktorý, destilovaný a
rektifikovaný, dosiahne až 95 volumetrických stupňov. Tento postup sa
zdá byť jednoduchým, a v konečnom dôsledku aj je, ale do Kanonickej
spagyrickej Paracelsovej kvintesencie sa nemôže pridať nič iné okrem
rastliny. Stačí vedieť, ako vyrobiť a extrahovať alkohol, alebo
Filozofickú ortuť, z tej istej rastliny. V každej rastline je v hojnej
miere prítomná látka, ktorá sa transformuje na "cukry" a z nich sa dá
získavať alkohol. Táto indícia alebo nápoveda nie je tak bezvýznamná,
ako by ste si mohli myslieť, len nad ňou skúste chvíľu popremýšľať; ak
na ňu raz prídete, bude vo vašom vlastníctve kanonický alkohol rastliny
alebo lepšie, Filozofická ortuť rovnakej rastliny, ktorá je druhým z
troch princípov, ktoré vás zaujímajú. V Kanonickej spagyrickej Paracelsovej kvintesencii je všetok alkohol, ktorý obsahuje, získaný fermentáciou rastliny, z ktorej sa predtým extrahovala Filozofická síra. Teraz sa pozrieme, ako sa získava tretí princíp, presnejšie povedané Filozofická soľ. Po
získaní alkoholu zostali na dne nádoby zvyšky rastliny, ktoré sa ďale
použijú. Vystavíme ich ohňu, až pokiaľ z nich nezostane popol, ktorý
vsypeme do nádoby z laboratórneho skla a zalejeme ho v pomere 1 ku 10
destilovanou vodou alebo 9 dielov destilovanej vody na jeden diel
popola. Nádobu položíme na zdroj tepla a tekutinu v nej necháme zovrieť,
v tejto chvíli vlejeme všetko do lievika z pirexového skla s papierovým
filtrom (filter z čistej celulózy) a dolu ďalšiu nádobu, aby sme
dostali prefiltrovanú vriacu tekutinu. Keď celý roztok pretečie do
spodnej nádoby pod lievikom, položíme ju na horák a necháme vyparovať
tekutinu až dovtedy, kým sa na dne nádoby nezačnú vytvárať soli. Tieto
potom dáme do panvice a všetko do pece na 24-48 hodín pri teplote okolo
500-600°C. Po uplynutí tohto času extrahujeme soli z pece a opakujeme
lúhovanie a kalcináciu solí tri razy; na koci tohto postupu získame
úplne biele a purifikované soli, ktoré predstavujú tretí princíp
(Filozofickú soľ). Po získaní tretieho princípu je ešte potrebné všetky princípy “znovu spojiť”.
Na základe takto vyrobených doplnkov sú tieto troj až desať násobne bohatšie na aktívne látky, ako doplnky toho istého zamerania bežne dostupné na trhu.
Zdroj: Herboplanet
Aj vy tu môžte mať svoje produkty. Už máte svoju stránku u nás? Registrujte sa