Úvod do kúpy klimatizácie

Ak ešte nevlastníte klimatizáciu, možno vám pri kúpe pomôže naše stručné zhrnutie problematiky.



Klimatizácia už nie je luxus ako kedysi. Naopak, v lete bývajú už častejšie tropické horúčavy a z klimatizácie sa stáva takmer povinná výbava domácností a určite povinná vec v serióznom zamestnaní.

Poznáme v zásade štyri druhy (alebo bežné spotrbiteľské kategórie):
- mobilné klimatizácie - po anglicky sa nazývajú portable, to preto, že sú na kolečkách. Mobilita je jednoznačnou výhodou, môžete meniť ich polohu alebo ich zbaliť do kufra auta, na chalupu a podobne. Nevýhodou je nižší výkon, vyššia hlučnosť, menej funkcií a podobne. Občas môže byť problém s potrubím.
- samoinštalačné klimatizácie - sú ako split klimatizácie, s tým, že nepotrebujú servisnú montáž. Namontovať si ich dokáže každý trochu zručnejší človek, ktorý vie pracovať s vŕtačkou. Bývajú menšie a ľahšie a občas k nim treba dokupovať ďaľšie diely. Okrem ušetrených peňazí za montáž je ich hlavnou výhodou aj nízka cena.
- okenné klimatizácie - trik týchto klím spočíva v tom, že si vystačia len s jednou jednotkou, ktorú treba nastaviť tak, aby trčala von "z okna". Sú už trochu drahšie ako predchádzajúce a primárne sú určené na chladenie.
- split klimatizácie - najkvalitnejšie sú klasické mohutné klimatizácie, ktoré vyžadujú servisnú montáž. Majú vonkajšiu a vnútornú jednotku, sú ťažké a výkonné a nemusia len chladiť, kúriaca funkcia tu už nie je len na parádu. Samozrejme, sú najdrahšie.

Dôvody na kúpu klimatizácie nie sú len naše pohodlie, ale aj zdravie (starší ľudia, kardiologickí pacienti). Naviac je dokázané, že pri nadmerných teplotách klesá výkonnosť ľudského organizmu a stúpa miera únavy. Majiteľ klimatizácie by si mal dať pozor, aby klimatizácia nefúkala studený vzduch priamo na ľudí a tiež, aby tepelný rozdiel medzi izbou a vonkajškom nebol priveľký - aby náš organizmus pri prechode nezažíval šok.

Áno, s klimatizáciou by sme to nemali preháňať, lebo si to môže odniesť napríklad naša chrbtica (určite poznáte ono neslávne známe "lámanie v krížoch" zo zimy), ale aj iné orgány. Pri správnom používaní sú zdravotné riziká minimálne.

Čítaný: 765x, autor: tomas231

Upraviť článok Zmazať článok

UPOZORNENIE: Prevádzkovateľ portálu e-katalog.sk nezodpovedá za tento článok

 

Váš odkaz bol odoslaný!